Ciasteczka Orzeszki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Krem:

  • 100 g mielonych włoskich orzechów
  • 125 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 30 ml spirytusu

 

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, dodać cukier puder, kakao i wyrobić ręką na gładką masę. Pozostawić na około godzinę, a później małymi porcjami wylepiać natłuszczone foremki do „orzeszków”. Ustawić na blasze i piec ok.15 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach do przestygnięcia. Krem: mielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać przestudzoną masę orzechową oraz spirytus, dobrze wymieszać.Tak przygotowaną masą napełniać połówki ciasteczek i składać po dwie razem. Ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową wiórkami kokosowymi. Przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepsze są po kilku dniach.

 

Są to popularne na Śląsku Cieszyńskim bożonarodzeniowe ciasteczka.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbiorów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  3621