Składniki (na 4 porcje):
Grzanki z czerstwego chleba (na 4 porcje):
Opis przygotowania:
Szczaw obrać, opłukać, posiekać i usmażyć na maśle na patelni, mieszając drewnianą łyżką. Do rosołu dodać przesmażony szczaw. Zagotować. Wlać do wywaru ze szczawiem mąkę rozrobioną z odrobiną wody. Na koniec dodać śmietanę. Mocno podgrzać, ale już nie doprowadzić do wrzenia. Zrobić grzanki - kromki chleba pokroić w kostki i kłaść na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Mieszać drewnianą łyżką, aż się zarumienią. Wyłożyć do miski lub na talerze. Szczawiową podawać z grzankami lub (oraz) jajami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.
Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT