Zupa szczawiowa

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 1,5 l rosołu mięsnowarzywnego
  • 200 g świeżego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 125 ml śmietany
  • 4 jaja ugotowane na twardo

Grzanki z czerstwego chleba (na 4 porcje):

  • 6 kromek chleba
  • 3-6 łyżek tłuszczu: smalcu, oleju lub masła

 

Opis przygotowania:

Szczaw obrać, opłukać, posiekać i usmażyć na maśle na patelni, mieszając drewnianą łyżką. Do rosołu dodać przesmażony szczaw. Zagotować. Wlać do wywaru ze szczawiem mąkę rozrobioną z odrobiną wody. Na koniec dodać śmietanę. Mocno podgrzać, ale już nie doprowadzić do wrzenia. Zrobić grzanki - kromki chleba pokroić w kostki i kłaść na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Mieszać drewnianą łyżką, aż się zarumienią. Wyłożyć do miski lub na talerze. Szczawiową podawać z grzankami lub (oraz) jajami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  250