Zalewajka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 500 ml zakwasu żurowego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1000 g ziemniaków
  • 250 ml śmietany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz, sól, cukier, majeranek, koperek

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w ok. 3 l wrzącej wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i majeranku. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać wytopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie zakwas żurowy i koper. Zagotować, odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

 

Tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd nazwa) czystym zakwasem żytnim. zupa pierwotnie skromna, z biegiem lat wzbogacana o kolejne składniki czyniące z niej potrawę coraz bardziej wyszukaną.

 


 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 

Wyświetlenia:  375