Salaputka

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 250 g ziemniaków
  • 1000 g kiszonej kapusty
  • 30 g smalcu
  • 100 g słoniny
  • 100 g cebuli
  • 40 g mąki pszennej
  • 2,5 l wody
  • liść laurowy, ziele angielskie

 

Opis przygotowania:

Kapustę opłukać, pokroić i zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy i gotować, aż wszystko zmięknie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Smalec rozgrzać na patelni, dodać słoninę i wytopić. Pod koniec dodać cebulę i smażyć dalej na małym ogniu. Wsypać mąkę i sporządzić zasmażkę − dodać ją do zupy i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem.

 

Salaputka to rodzaj jałowego kapuśniaku

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  575