Pstrąg smażony

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 duże pstrągi
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g masła
  • 20 g natki pietruszki
  • 50 g mąki
  • 150 ml oleju do smażenia
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Pstrągi sprawić, nie odcinać głów, usunąć wnętrzności i skrzela. Rybę opłukać, osuszyć. Zrobić kilka nacięć z obu stron i włożyć cienkie plastry czosnku. Resztę czosnku drobno pokroić, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i masłem, a następnie nafaszerować tym ryby. Lekko natrzeć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ryby obtoczyć w mące i smażyć 6–7 minut na każdej ze stron, delikatnie obracając, aby nadzienie nie wypłynęło. Podawać z cytryną.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  352