Oberiba (kalarepa) na gęsto

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 1300 g młodych kalarepek
  • 300 g cebuli, 150 g masła
  • 20 g pszennej mąki, 1 pęczek koperku
  • sól, cukier, pieprz biały

 

Opis przygotowania:

Kalarepkę obrać, pozostawiając młode listki. Kalarepkę pokroić w słupki, a listki grubo posiekać. Obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać kalarepkę i listki, skropić wodą, dusić na małym ogniu 15 minut. Doprawić solą, szczyptą białego pieprzu, mąką, wymieszać; posypać koperkiem i mocno podgrzać. Podawać do karminadli.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  1758