Dzik w pikantnym sosie
Składniki:
Opis przygotowania:
Mięso naszpikować słoniną i boczkiem, posolić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Na smalcu obsmażyć pokrojoną włoszczyznę i cebulę oraz przyprawione mięso, poddusić razem z zielem angielskim i jałowcem, a następnie dopiec w piekarniku. Sos z pieczenia odtłuścić, dodać konfiturę z żurawiny, kilka plasterków cytryny i pomarańczy oraz namoczone wcześniej śliwki. Zagęścić mąką. Zagotować, dodać do smaku cukier i ocet. Zredukowanym i przecedzonym sosem polać pokrojone mięso.
Pieczeń z dzika z czosnkiem i śmietaną
Składniki:
Opis przygotowania:
Mięso naszpikować częścią pokrojonej słoniny, potem natrzeć czosnkiem i posolić. Pozostałą słoninę pokroić i podsmażyć. Do podsmażonej słoniny dodać masło i włożyć mięso. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso lekko zmięknie, podlać wodą doprawioną octem. Na koniec podrumienić krótko mięso w gorącym piekarniku i zalać śmietaną.
Potrawa tradycyjna kuchni myśliwskiej
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT