Żebroczka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2000 g ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • 150 g ryżu
  • 200 g boczku
  • 500 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tłuszcz do formy

 

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na pół sypko. Zagotować mleko. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odsączyć, dodać ryż i zaparzyć masę wrzącym mlekiem. Boczek pokroić, przyrumienić, dodać
pokrojoną cebulę, podsmażyć i dodać do masy. Masę przełożyć do wysmarowanej formy i piec około godziny.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  840