Żeberka na miodzie z kapustą kiszoną i grzybami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Żeberka:

  • 1000 g żeberek
  • 100 g smalcu
  • 2 cebule
  • 1 duża łyżka miodu
  • pieprz
  • sól
  • kminek
  • papryka
  • liść laurowy

Kapusta z grzybami:

  • 1000 g kapusty kiszonej
  • 500 g boczku świeżego
  • 5 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • papryka

 

Opis przygotowania:

Cebule pokroić i usmażyć, dodać pokrojone żeberka i dusić do miękkości. Do mięsa dodać miód i przyprawy, podlać wodą i gotować aż do jej odparowania. Doprawić do smaku. Do wcześniej ugotowanej kapusty dodać usmażony pokrojony w kostkę boczek i suszone grzyby namoczone w mleku. Dusić na małym ogniu, przyprawić do smaku. Podawać z żeberkami, na ciepło.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  834