Duet zup „oberiby i bani”

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Oberiba (kalarepa):

  • warzywa na wywar (marchew, pietruszka, seler)
  • 0,5 kg kalarepy
  • 1 szt. cebuli
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,2 kg ziemniaków
  • śmietana do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

Bania (dynia):

  • wywar z warzyw
  • 0,6 kg dyni
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Oberiba:
Ugotować wywar, odcedzić. Do wywaru dodać pokrojoną kalarepę i cebulę. Gdy kalarepy będą miękkie, zmiksować je w wywarze, dodać zasmażkę masła i mąki, zagotować. Doprawić do smaku.

Zupa z bani:
Warzywa ugotować w wywarze, dodać masło, zmiksować. Doprawić do smaku.
Obie zupy podawać w bulionówce udekorowane śmietaną.

Potrawa pochodzi z przekazu dziadków uczniów biorących udział w konkursie, są jadane w Siemianowicach Śląskich. Uczniowie wymyślili sposób podania potraw.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych „COGITO” w Siemianowicach Śląskich podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  14