Comber z królika, kluski śląskie, marchewka, sos śmietanowy

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 460 g mięsa z królika
  • 120 g combru z królika
  • 20 g pietruszki zielonej
  • 8 szt. marchwi baby
  • 300 g ziemniaków
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szt. jaja
  • 5 g masła
  • 200 ml śmietany 31%
  • 10 g czosnku
  • 20 g cebuli
  • sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Mięso z królika posiekać, zmielić dwa razy. Rozłożyć na foli spożywczej, pietruszka, comber, sól, pieprz. Formować roladę. Danie podawać z tradycyjnymi kluskami śląskimi, młodą marchewką oraz sosem śmietanowym.

Danie nawiązuje do tradycji podawania królika na Śląsku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Hotelu Spa Laskowo z Jankowic podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  191