Racuchy drożdżowe z jabłkiem i konfiturą owocową

Odsłuchaj tekst

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i konfiturą owocową na czerwonym winie i kardamonie.

 

Potrawa podawana jest w Restauracji Zagłębie Smaku (Hotel Holiday Inn Dąbrowa Górnicza), która jest członkiem Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Sprawdzone przepisy:

Przygotować racuchy z mąki pszennej, mleka zsiadłego, jaj, startych na grubej tarce jabłek, szczypty sody oczyszczonej, szczypty wanilii i szczypty soli. Wymieszane do gęstej konsystencji składniki nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej, formując małe placuszki. Piecze się je na złoty kolor.
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Połączyć z 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną. Resztę mleka podgrzać, wsypać cukier waniliowy, sól, następnie stopniowo dodawać mąkę (cały czas mieszając), jajka oraz roztopione masło.
Przesiać mąkę. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie mokre składniki: mleko, jajka i dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, dodać cukier. Połączyć mokre składniki z mąką. Cukier rozpuścić w rondlu. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Zblanszować z cukrem.

 

Wyświetlenia:  110