Gołąbek z kaszą orkiszową i grzybami oraz sosem grzybowym

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 3 porcje):

  • mała główka młodej kapusty
  • kasza orkiszowa 100 g
  • 1 średnia cebula
  • grzyby mrożone lub świeże 200 g
  • masło klarowane
  • wywar warzywny 250 ml
  • pół jaja
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • wywar warzywny 200ml
  • śmietanka 30% 100 ml
  • grzyby mrożone lub świeże ok. 150 g
  • cebula średnia

 

Opis przygotowania:

Gołąbek:

Z kapusty usunąć uszkodzone liście, umyć i naciąć głąb. Gotować kapustę ok. 5-10 min, zaś kaszę orkiszową gotować ok. 15 min. Cebulkę i grzyby przesmażyć na patelni. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku.
Zawijać gołąbki i obsmażyć je na patelni na maśle klarowanym. Przełożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 30 min w 180 stopniach.

Sos:

Smażyć grzyby razem z cebulką, podlewać bulionem i zalać śmietanką; zmiksować i zredukować do odpowiedniej konsystencji. Sos rozlać na talerzu, pokroić gołąbka na pół, nałożyć na sos i przyozdobić go świeżymi ziołami.

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę "Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim" podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych. 

 

 

Wyświetlenia:  312