Wodzionka

Odsłuchaj tekst

Składniki (1 porcja):

  • 50 g chleba czerstwego
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżki "tustego" (smalcu) ze skwarkami
  • 400 ml wody
  • sól, pieprz, magii

 

Opis przygotowania:

Czerstwy chleb pokroić w kostkę i zalać gorącą wodą. Całość omaszczyć "tustym" ze skwarkami i doprawić solą, pieprzem oraz magą.

 

Wodzionka to jedna z najprostszych i najszybsych zup. W każdym domu chleb i "tuste" było na bieżąco. Wodzionką można się było najeść i rozgrzać.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Oberżę Pod Orzechem z Sadowa podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  161