Browar Czenstochovia, Częstochowa (2016)
Data dodania: 23 września 2016

Browar Czenstochovia, Częstochowa (2016)


 

Żurek na maślance

maślanka – 1 l
mleko – 1 szklanka
bulion mieszany – ok. 2 l
kiełbasa śląska – 2 szt.
boczek wędzony – 20 dag
czosnek – 4 ząbki
cebula – 1 szt.
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4-5 szt.
jaja – 2 szt.
mąka pszenna – 2-3 łyżki
chrzan – 1 łyżka
majeranek – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Filet z gęsi ze smażonym jabłkiem

filet z gęsi (piersi) – 2 szt.
łój gęsi – 1,5 l
świeży rozmaryn – kilka gałązek
świeży majeranek – kilka gałązek
pieprz kolorowy cały – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
grenadyna – 50 ml
jabłka – 2 szt.
masło – 0,5 łyżki

puree koperkowe:
ziemniaki ugotowane – 1 kg
mleko – 0,5 szklanki
masło – 1 łyżka
koperek – 1 pęczek