Bulion z królika/kołdun z wędzibym królikiem i selerem naciowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 450 g królika,
  • 200 g włoszczyzny,
  • 50 g selera naciowego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 75 g wody.

 

Opis przygotowania:

Mięso królika umyć, oszuszyć, podzielić. Gotować z włoszczyzną przez 2 godziny. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę. Comber z królika zmielić, przyprawić do smaku. Wszystko razem wymieszać.

Z mąki i wody przyrządzić ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka w cieście. Nakładać kulki nadzienia, lepić jak pierogi. Ugotować w bulionie.

 

Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  19