Potrawy
Data dodania: 13 sierpnia 2019
Agnieszka Łach ŚOT

Żur śląski na własnym zakwasie


Żur śląski przyrządzany na bazie zakwasu z mąki żytniej z charakterystycznym kwaśnym smakiem, traktowany często jako sycące/regenerujące danie jednogarnkowe podawane mężczyznom po ciężkiej pracy "na dole" (w kopalni).

Potrawa podawana jest w Restauracji Collina, która jest członkiem Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji