Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Kwaśnica


Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • około 90 dag wieprzowiny z kością (np. żeberka)
  • około 30 dag kwaśnej kapusty
  • pietruszka
  • marchewka
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku oraz kostka rosołowa
  • można też dodać ziele angielskie

 

Opis przygotowania:

Mięso ugotować. Do wywaru z mięsa dodać kwaśną kapustę, pokrojoną marchewkę, cebulę i pietruszkę. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i gotować. 

 

Kwaśnicę podaje się zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami albo chlebem. Niegdyś była ona spożywana przez górali żywieckich przy okazji świniobicia, które stanowiło duże wydarzenie nie tylko w samym gospodarstwie, ale i we wsi. Dziś kwaśnica często gości na stołach jako prosta, smaczna i pożywna potrawa jednogarnkowa.

 

Przepis Pani Czesławy Handerek ze Świnnej koło Żywca


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji