Potrawy
Data dodania: 10 października 2013

Kwaśnica po góralsku


Składniki:

  • 1kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 10 dag smażonej cebuli
  • cztery ząbki czosnku
  • 2-3 dag suszonych grzybów
  • przyprawy
  • 2,5 litra wody

 

Opis przygotowania:

Ugotować wywar na wędzonym żeberku, po 30 minutach dodać kapustę kiszoną, następnie grzyby, przyprawy, pokrojony czosnek i cebulę. Całość gotować jeszcze około 45 minut.

Serwować z chlebem żytnim razowym w drewnianych lub glinianych miseczkach.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Wiesława Wróblewskiego ze Skoczowa podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji