Pieczeń huzarska

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 10 dkg tłuszczu
  • 15 dkg włoszczyzny (marchewka, seler)
  • 10 dkg mąki pszennej

 Nadzienie:

  • cebula
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • masło
  • pieprz, sól do smaku

 Zalewa:

  • cebula
  • ocet
  • woda
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

 

Opis przygotowania:

Pieczeń:

Mięso wkładamy do zalewy na 2-4 dni. Po tym czasie wyjmujemy je, odsączamy, oprószamy solą i mąką i zarumieniamy na tłuszczu. Przekładamy do rondla, dodajemy tłuszcz, wodę, cebulę z zalewy oraz pokrojoną w drobną kostkę włoszczyznę. Dusimy na małym ogniu. 

Nadzienie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy, a gdy przestygnie, mieszamy z bułką tartą i masłem.

Uduszoną pieczeń tniemy w cienkie podwójne płaty (nie przecinamy do końca), między nie wkładamy farsz. Tak przygotowane mięso pieczemy w brytfannie, doprawiamy zasmażką.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Sołectwo Babice podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.

Wyświetlenia:  509