„Szymlyna” z kluskami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

 "Szymlyna":

 1 słoik śliwek

  • 5 dag łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • cukier
  • cytryna lub ocet
  • śmietana do smaku

Kluski lane:

  • 30 dag mąki wrocławskiej
  • szklanki wody
  • szczypta sody oczyszczonej lub 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Opis przygotowania:

"Szymlyna":

Z masła i mąki zrobić zasmażkę na złoty kolor, dodać śliwki z sokiem, doprawić do smaku. Na koniec według uznania dodać śmietanę.

Kluski lane:

Mąkę, jajko, wodę, sodę, wymieszać i wyrobić ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 0,5 godziny. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju lub masła. Kłaść łyżeczką ciasto na gotującą się wodę. Kiedy kluski wypłyną na górę są gotowe. Kluski wyjąć łyżką cedzakową na talerz i polać szymlyną. Podawać jako deser na głębokich talerzach. 

Szymlyna to wyjątkowy śląśki deser: lane kluski z pysznym sosem śliwkowym.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Tworkowa podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  160