Potrawy
Data dodania: 13 sierpnia 2014

Polewka Babuni


Składniki:

  • 2 litry kwaśnego mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki słodkiej śmietany
  • 1 kg ziemniaków
  • koper
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Mleko ogrzewamy do uzyskania sera, cedzimy. Uzyskaną serwatkę gotujemy, zatrzepujemy mąką z wodą, potem zabielamy śmietaną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, posypujemy koprem.

 

Przepis pochodzi od seniorek z Pradeł, które przekazują przepis z pokolenia na pokolenie.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Pradlanki” z Pradła k. Kroczyc podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji