Wędzona pierś z gęsi podana na dzikim szałocie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Gęś:

  • 1 szt. (ok. 20 dkg) piersi z gęsi
  • przyprawy do marynowania: czosnek, jałowiec, sól

Szałot:

  • 2 szt. ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 ogórek kiszony
  • 10 dkg boczku
  • sól
  • pieprz
  • ocet

 

Opis przygotowania:

Pierś z gęsi oczyszczamy, sprawiamy i marynujemy w soli i czosnku; pozostawiamy na kilka dni w chłodnym miejscu. Następnie wędzimy w niskiej temperaturze nie więcej niż 60oC, kroimy w plastry, podajemy na zimno z dzikim szałotem.

Na szałot obieramy ziemniaki oraz marchew, gotujemy do miękkości i studzimy; kroimy w kostkę (1 cm), dodajemy ogórek kiszony oraz boczek pokrojony w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 

Sposób podania: pierś z kaczki kroimy na ukośne cienkie plastry i układamy na środku talerza z szałotem, całość dekorujemy świeżym koperkiem.

Potrawa pochodzi z Brennej.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „u Górala” z Pszczyny podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. 

Wyświetlenia:  39