Potrawy
Data dodania: 22 lutego 2016

Wątróbka z królika z sosem jabłkowym i racuchami z kaszy gryczanej niepalonej


Składniki:

  • wątróbka z królika - 1200 g,
  • boczek - 50g, 
  • kasza gryczana niepalona - 300 g,
  • śliwki suszone - 100 g, 
  • jabłka - 500 g,
  • cebula - 100 g, 
  • śmietana kremówka - 100 ml,
  • mąka pszenna - 60g,
  • białe wino - 150 ml,
  • sól, pieprz, majeranek.

 

Opis przygotowania:

Racuchy: ugotować kaszę, pokroić suszone śliwki, wbić jajko i wymieszać. Dodać mąkę, doprawić pieprzem i solą i smażyć na maśle klarowanym aż się zarumienią.
Wątróbka: pokroić boczek i usmażyć go razem z wątróbką. Doprawić solą i pieprzem.
Sos: posiekać drobno cebulę i pokroić jabłka. Całość podsmażyć. Dodać białego wina i gotować jeszcze 15 minut. Dodać śmietanę, doprawić majerankiem i szczyptą cukru, a następnie całość zblendować. 

Danie serwowane jest w Restauracji Kuchnia Otwarta (Park Inn by Radisson Katowice), która jest członkiem Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. 

 


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji