Buraki z kozim serem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 0,5 kg koziego sera
  • 3 buraki ćwikłowe
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki śmietany
  • świeże zioła
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Buraki ugotować z sokiem i resztą cytryny, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Ser rozdrobnić ze śmietaną na gładką masę, dodać zioła, doprawić do smaku. Dno i brzegi foremki wyłożyć plastrami buraka, nałożyć masę serową, przykryć plastrami buraka, docisnąć i schłodzić. Podawać na zimno.

 

W rejonie Udorza hoduje się m.in. kozy, a buraki rosną tu obficie. Połączenie buraków z kozim serem to pomysł smaczny i zdrowy. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  8