Potrawy
Data dodania: 8 czerwca 2016

Śledzie w sosie wiosennym


Składniki:

  • porcja filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą

sos:

  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • szklanka drobno posiekanych lub utartych na tarce z dużymi otworami rzodkiewek
  • szklanka posiekanej młodej cebulki ze szczypiorkiem
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • rzodkiewki do dekoracji
  • natka pietruszki i szczypiorek do przybrania

 

Opis przygotowania:

Przygotować sos; śmietanę łączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Filety podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, zalać sosem. Brzegi półmiska obsypać szczypiorkiem, całość przybrać natką i "różyczkami" z rzodkiewek.

 W Gminie Wręczyca Wielka bardzo popularną potrawą są śledzie, więc stosuje się je często i przy różnych okazjach.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji