Potrawy
Data dodania: 28 czerwca 2017

Wodzionka


Składniki (1 porcja):

  • 50 g chleba czerstwego
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżki "tustego" (smalcu) ze skwarkami
  • 400 ml wody
  • sól, pieprz, magii

 

Opis przygotowania:

Czerstwy chleb pokroić w kostkę i zalać gorącą wodą. Całość omaszczyć "tustym" ze skwarkami i doprawić solą, pieprzem oraz magą.

 

Wodzionka to jedna z najprostszych i najszybsych zup. W każdym domu chleb i "tuste" było na bieżąco. Wodzionką można się było najeść i rozgrzać.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Oberżę Pod Orzechem z Sadowa podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Zawiercie
Obiekt położony jest w sercu Jury na obrzeżach miasta Zawiercie otoczonymi terenami leśnymi, blisko głównych dróg krajow... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji