Z masła i mąki zrobić zasmażkę na złoty kolor, dodać śliwki z sokiem, doprawić do smaku. Na koniec według uznania dodać śmietanę.
więcej >>Do mąki dodajemy kolejno jajko, sok z cytryny, letnią wodę i roztopione masło. Wyrobione ciasto należy odstawić na 10 – 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
więcej >>Oczyszczone owoce rozdrabniamy, zalewamy litrem wody i odstawiamy. Wędzonkę gotujemy na małym ogniu. Jeśli robimy bryję z owoców suszonych należy je dzień wcześniej dokładnie umyć i namoczyć. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły.
więcej >>Owoce gotować na małym ogniu, do owoców wlać śmietanę rozmieszaną z mąką, doprawić do smaku cynamonem, cukrem i solą. Podawać bryję na gorąco lub zimno z młodymi ziemniakami lub lanymi kluskami.
więcej >>Udko z gęsi duszone we własnym tłuszczu wcześniej marynujemy w czosnku i majeranku. Serwujemy je z surówką z selera na bazie majonezu i zakrapianą krupnikiem pszczyńskim. Dodatkiem są ziemniaki podsmażone na gęsim tłuszczu, a następnie pieczone w piecu z dodatkiem ziół i czosnku. Sos przyrządzamy, dusząc śliwki w półwytrawnym winie kolejno zagęszczając masłem.
więcej >>Comber z szaraka otulony czosnkiem niedźwiedzim, aromatyzowany drewnem jabłoni podany w towarzystwie klusek kładzionych z pokrzywą, sosem ze śliwek węgierek oraz młodą karotką glazurowaną płatkami róży.
więcej >>Gęś dokładnie umyć, osuszyć, odciąć szyję pozostawiając częściowo skórę, by łatwiej ją zamknąć do faszerowania. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą i pieprzem. Natrzeć całą tuszkę w środku mieszaniną czosnku. Odstawić mięso na noc do lodówki.
więcej >>Roladki z królika na młodej kapuście i chrupiącej klusce: królika zalewamy maślanką i marynujemy dobę w chłodnym miejscu. Wyjmujemy z marynaty, osuszamy. Wycinamy comber i skoki. Wyjmujemy kości, lekko rozklepujemy mięso po czym nakładamy farsz sporządzony z boczku, cebuli i suszonych owoców doprawiony pieprzem i tymiankiem.
więcej >>Przygotować farsz: tzw. smażonkę z grzybami (zesmażyć razem: cebulę, borowiki przyprawione solą i pieprzem, natomiast jajka usmażyć osobno). Polędwiczkę rozbić tłuczkiem, faszerować smażonką z grzybami i zawijać jak roladę. Faszerowaną polędwiczkę położyć na patelnię, obsmażyć i dusić na tłuszczu. Przygotować zapiekankę: ziemniaki utrzeć na tarce, do-dać boczek, natkę pietruszki, cebulę, mąkę, jaja i przyprawy. Wszystko to usmażyć. Na patelni przyrządzić sos: podsmażyć cebulę i boczek, zalać ciemnym piwem i bazą spod pieczonego wcześniej mięsa, dodać śliwki, rodzynki, cynamon i zagęścić chlebem razowym.
więcej >>Garus: przygotowujemy taką samą ilość suszonych gruszek i śliwek, następnie dodajemy połowę wagi suszonych jabłek, resztę świeżych.
więcej >>