Tag

Tag: Rosół

  • Data dodania: 17 czerwca 2014

    Z mięsa rosołowego z dodatkiem włoszczyzny, soli i pieprzu gotujemy wywar. Wątróbkę mielimy z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Na przecedzony i gotujący się wywar kładziemy łyżeczką małe kluseczki z wątróbki.

    więcej >>
  • Data dodania: 17 czerwca 2014

    Mięso z włoszczyzną gotujemy do miękkości. Zupę przecedzamy, kroimy drobno marchewkę z zupy, natkę pietruszki, dodajemy przyprawę do zup i pieprz. Zupę możemy podawać z czarnymi kluseczkami.

    więcej >>
  • Data dodania: 10 października 2013

    Kurę i warzywa gotujemy do miękkości przez ok. godzinę, solimy i pieprzymy. Gotowy wywar przecedzamy i ponownie gotujemy, dodając łyżeczkę przyprawy do zup i pokrojone w drobną kosteczkę ugotowane warzywa.

    więcej >>
  • Data dodania: 5 listopada 2014

    Mięso i obrane jarzyny płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Dodajemy do niego: sól i pieprz. Makaron do śląskiego rosołu robi się zawsze własnym przemysłem. Z maki, jajka i soli, zagniata się dość twarde ciasto, które się cienko wałkuje na stolnicy nie podsypując mąką.

    więcej >>
  • Data dodania: 10 października 2013

    Przygotowujemy wywar z młodych gołębi wraz z jarzynami (marchwią, selerem, pietruszką, porem). Przyprawiamy do smaku. Kalafior wrzucamy pod koniec gotowania do rosołu. Rosół można podawać z makaronem z mąki i jajek.

    więcej >>
  • Data dodania: 7 grudnia 2015

    Umytą i podzieloną na ćwiartki kaczkę zalewamy 3 litrami wody i podgrzewamy aż do wrzenia. Zbieramy burzyny, a następnie dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw.

    więcej >>
  • Data dodania: 7 grudnia 2015

    Do dużego garnka włożyć wołowinę, cielęcinę, wrzucić liść laurowy, ziele ang., jałowiec, lubczyk, pieprz. Postawić na małym ogniu, przykryć zostawiając szparkę. Po kilkunastu minutach wrzucić warzywa i części kurczaka. Cebulę należy pokroić na grube plastry i przypiec na suchej patelni.

    więcej >>
  • Data dodania: 10 października 2013

    Kminek zarumieniamy na maśle, następnie dodajemy go do rosołu, zagotowujemy i odcedzamy. Z mąki, jajka i soli robimy zacierkę i dodajemy do zupy.

    więcej >>
  • Data dodania: 10 października 2013

    Przygotowujemy rosół, gotując mięso z warzywami do miękkości. Czysty przecedzony wywar doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, jajka, wody i soli przygotowujemy ciasto, z którego robimy lane kluski. Rosół podajemy z lanym ciastem i pokrojoną w kosteczkę piersią z gęsi.

    więcej >>