Tag

Tag: Piwo

  • Data dodania: 7 lipca 2014

    Piwo zagotowujemy z przyprawami, ucieramy żółtka z cukrem na pulchną masę, wlewamy 1/ 8 gorącego piwa, całość łączymy nie przerywając mieszania.

    więcej >>
  • Data dodania: 21 lipca 2014

    Przygotować farsz: tzw. smażonkę z grzybami (zesmażyć razem: cebulę, borowiki przyprawione solą i pieprzem, natomiast jajka usmażyć osobno). Polędwiczkę rozbić tłuczkiem, faszerować smażonką z grzybami i zawijać jak roladę. Faszerowaną polędwiczkę położyć na patelnię, obsmażyć i dusić na tłuszczu. Przygotować zapiekankę: ziemniaki utrzeć na tarce, do-dać boczek, natkę pietruszki, cebulę, mąkę, jaja i przyprawy. Wszystko to usmażyć. Na patelni przyrządzić sos: podsmażyć cebulę i boczek, zalać ciemnym piwem i bazą spod pieczonego wcześniej mięsa, dodać śliwki, rodzynki, cynamon i zagęścić chlebem razowym.

    więcej >>
  • Data dodania: 23 maja 2014

    Udziec natrzeć solą do białości i odstawić na dwa dni. Następnie zrobić marynatę z przyprawami, zalać udziec i odstawić na 7 dni w chłodnym miejscu. Wyciągnąć osuszyć i piec w piecu przepalonym drewnem owocowym. W trakcie pieczenia polewać udziec piwem lub czerwonym winem. Ciepłe kroić na porcje i podawać z zasmażaną kapustą.

    więcej >>
  • Data dodania: 18 czerwca 2014

    Podgrzewamy piwo, dodajemy pokruszony chleb razowy, sól i cukier – nie gotujemy. Śmietanę hartujemy i dodajemy do piwa. Sporządzamy ciasto parzone i formujemy szyje łabędzie (kształt pytajnika) oraz korpusy, pieczemy w 190°C do zarumienienia, po czym suszymy i faszerujemy korpusy masą serową (tarty ser ucierany z masłem i ziołami) i przytwierdzamy głowę łabędzia.

    więcej >>
  • Wodzisław Śląski, 26 września 2019 - 29 września 2019

    Piąta, jubileuszowa edycja Oktoberfest Wodzisław Śląski przed nami. Zapraszamy na wodzisławski rynek w dniach 26-29 września 2019.

    więcej >>
  • Gastronomia
    Wodzisław Śląski
    Cafe Bar Juka zaprasza na gofry, lody rzemieślnicze, desery, kawę i napoje alkoholowe.
  • Gastronomia
    Wodzisław Śląski
    "Nasze burgery przygotowujemy tylko z najświeższych produktów. Lokalni dostawcy codziennie zaopatrują naszą kuchnię w produkty najlepszej jakości. Dlatego też codziennie smażymy, aż do wyczerpania zapasów."