Tag

Tag: Jałowiec

  • Data dodania: 14 lipca 2014

    Łopatkę podzielić na dwie części, jedną część zmielić, drugą pokroić w kostkę. Słoninę, boczek zmielić. Do powstałej masy mięsnej dodać peklosól, pozostałe przyprawy.

    więcej >>
  • Data dodania: 21 lipca 2014

    Mięso rozbić tłuczkiem. Grzyby i cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle, posolić i dodać ziarnka jałowca. Podsmażone grzyby nałożyć na rozbity schab, zawinąć, szczelnie zawiązać i usmażyć na złoty kolor na oleju. Przygotować sos do rolady: ugotować śmietanę z borowikami, przyprawić solą i pieprzem do smaku, zmiksować grzyby. Roladę przed podaniem przekroić i polać sosem.

    więcej >>
  • Data dodania: 11 października 2013

    Oczyszczone gołębie natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, olejem i ziołami. Pozostawić na kilka godzin, by przeszły aromatem przypraw. Gołębie piec obłożone boczkiem około 1 godzinę, podlewając wodą lub rosołem. Grzyby na sos wcześniej moczyć i gotować w tej samej wodzie, pokroić (pozostawić kilka całych do dekoracji), podsmażyć na maśle i podlewać sosem z pieczonych gołębi, doprawić pieprzem, jałowcem i zagęścić śmietaną.

    więcej >>
  • Data dodania: 7 grudnia 2015

    Do dużego garnka włożyć wołowinę, cielęcinę, wrzucić liść laurowy, ziele ang., jałowiec, lubczyk, pieprz. Postawić na małym ogniu, przykryć zostawiając szparkę. Po kilkunastu minutach wrzucić warzywa i części kurczaka. Cebulę należy pokroić na grube plastry i przypiec na suchej patelni.

    więcej >>
  • Data dodania: 10 października 2013

    Comber marynujemy przez 12 godzin (inna część sarniny przez 1-2 dni). Szpikujemy boczkiem, przyprawiamy ziołami i smażymy na sklarowanym maśle z każdej strony, podlewamy czerwonym winem i krótko dusimy. Czarne kluski przygotowujemy z gotowanych ziemniaków i kilku startych surowych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej (1/4 objętości ziemniaków) i jaja. Formujemy kluski z dziurką i gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody.

    więcej >>
  • Data dodania: 16 grudnia 2015

    Zeszkloną cebulkę wraz z borowikami zalewamy wywarem warzywnym, miksujemy, zabielamy słodką śmietaną i zagęszczamy żółtkami jaj. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i owocami jałowca. Krem zapieka się pod ciastem francuskim.

    więcej >>
  • Data dodania: 10 października 2013

    Z octu, szklanki wody, cebuli, listka laurowego, 2-4 ziarenek z każdej przyprawy sporządzamy zalewę, którą należy przegotować i przestudzić. Umyte i podzielone na części mięso królika wkładamy do kamiennego garnka i zalewamy zalewą. Przykrywamy i pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na dwa dni. W tym czasie obieramy mięso w garnku, aby dokładnie przeszło zalewą.

    więcej >>