Żernicko zalywajka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 litry maślanki
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 2 kg kartofli
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • główka czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • 0,5 śmietany 18% lub 30%
  • zielenina (koperek) do dekoracji

Opis przygotowania:

Ugotować wywar z warzyw z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego, soli i pieprzu. W maślance rozmieszać 3 - 4 łyżki mąki, wlać do wywaru i mieszać do zagotowania. Boczek pokroić w kostkę, stopić (można dodać olej, w przypadku gdy boczek jest chudy) wraz z cebulą i drobno pokrojonym czosnkiem. Wlać wszystko do wywaru. Dodać śmietanę. Ugotować ziemniaki, potłuc je tłuczkiem, a następnie formować małe porcje, układać na talerzu i zalewać gorącą zalywajką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać zieleniną, np. koperkiem.

Potrawa została sporządzona przez KGW Żenica podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  33