Potrawy
Data dodania: 21 března 2016

Czerwone gołąbki polane boczkiem


Składniki (na 10 porcji, 2 szt. na porcję):

  • 20 liści − ok. 1600 g czerwonej kapusty
  • 1200 g kiełbasy śląskiej
  • 3 jajka
  • 400 g czerstwej bułki
  • 120 g smalcu
  • 160 g świeżej słoniny
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 l wywaru kostnego – rumianego
  • 100 g octu
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

Z główki kapusty czerwonej wykroić głąb, zagotować ją w osolonej wodzie z octem. Zdjąć zewnętrzne liście i ściąć z nich grube żyłki. Kiełbasę umyć, pokroić jak najdrobniej w kostkę, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, pieprz, sól, jajka, drobno posiekaną natkę. Wymieszać. Masę nakładać na liście kapusty i formować gołąbki. Układać je w rondlu z rozgrzanym tłuszczem, posypując pokrojoną w kostkę słoniną. Lekko obrumienione podlać wywarem, dusić pod przykryciem 40 minut. Podawać polane gorącym tłuszczem ze skwarkami, wytopionym z wędzonego boczku.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Culinary Route "Silesian Tastes"
Częstochowa
Two-storey restaurant tempts with its own beer and exceptional cuisine with well-known regional dishes such as buttermil... więcej>>
Częstochowa
The restaurant is located in a city centre, in historic cellars of City Hall.
Kroczyce
The restaurant is located in a picturesque area of Krakow-Czestochowa Upland and offers traditional Polish, Jurassic an... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Attraction search engine