Śląskie wśród Smaków Regionów

Autor:
rafal
Data publikacji:
17 Październik 2013
Odsłuchaj tekst
Od 14 do 17 września Województwo Śląskie uczestniczy w wystawie „Smaki Regionów” podczas Międzynarodowych Targów Polagra Food w Poznaniu.

Gospodarzami wystawy są poszczególne województwa. Na stoiskach wystawców można spróbować potraw regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, a także produktów certyfikowanych przez Komisję Europejską oraz certyfikowanych w systemie „Jakość – Tradycja”. Ekspozycję regionalnych kulinariów wzbogacają pokazy sztuki ludowej, tradycyjnego rzemiosła oraz prezentacja oferty gospodarstw agroturystycznych.
Ekspozycja „Smaki Regionów” do wyjątkowa okazja dla osób poszukujących produktów o oryginalnych smakach, wytwarzanych na podstawie tradycyjnych receptur. Swoimi wyrobami pochwalą się zarówno koła gospodyń wiejskich, jak i lokalni przetwórcy, a także producenci z całego kraju.

Na stoisku Województwa Śląskiego zwiedzający mogą spróbować m.in. lokalnych potraw z regionu, serów owczych, w tym oscypków, bryndz i gołki, pieczywa, ciast i ciasteczek oraz lokalnych nalewek, jak również produktów nagrodzonych statuetką „Perła”.

15 września na terenie pawilonu „Smaki Regionów” odbędzie się uroczysty finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt i potrawę. W czasie finału produktom i potrawom wybranym przez Kapitułę Krajową spośród nagrodzonych na finałach regionalnych wręczone zostaną statuetki „Perła 2009". Wręczona również będzie honorowa nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni", przyznawana osobom najbardziej zasłużonym dla identyfikacji produktów tradycyjnych i regionalnych oraz przyczyniającym się do ich promocji.

Krajowa Kapituła IX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na posiedzeniu 8 września 2009 przyznała nagrodę „Perła 2009”. W województwie śląskim otrzymali ją:
  • Dominika Kos KGW Kobiernice za warzonkę żywiecką,
  • Piotr Kohut za jagnięcinę beskidzką,
  • Restauracja Nad Potokiem - Irena Kurzawa za zupę grzybową

Nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni” w tegorocznej, dziewiątej edycji Konkursu, otrzymała Teresa Opyrchał ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Oddział w Bielsku-Białej.

Prze cały okres trwania targów na scenie w Pawilonie Nr 1 odbywać się będą pokazy regionalnych zespołów folklorystycznych oraz prezentacje tradycji kulinarnych poszczególnych regionów. Z województwa śląskiego wystąpi zespół „Koniaków” z tradycyjnym weselem góralskim, podczas którego degustowane będą „obrzędowe” potrawy Śląska Cieszyńskiego.
źródło: www.silesia-region.pl
Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  4
Pogoda
Katowice