W sobotnie popołudnie, 4 czerwca, jurorzy trzech kategorii konkursu kulinarnego XI Festiwalu Śląskie Smaki ogłosili swój werdykt. Złote Durszlaki i tytuły Ekspertów Śląskich Smaków powędrowały do Katowic, Bielska-Białej i Pszczyny. Gratulujemy!

Laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:

AMATORZY:

1 miejsce: Beskidzka Rodzina z Bielska-Białej (Parzybroda z Gronia – gronica na kwaśno z fasolą i ziemniakami, Pierogowy mix w okrasie: pierogi z jagnięciną, bryndzą i szczawiem, Placek z rabarbarem podany z sosem z cukru palonego ze śmietanką)
2 miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku (Botwinka z jajkiem sadzonym i ziemniakami, Królik w sosie musztardowo-śliwkowym z ziemniakami w mundurkach i kalafiorem panierowanym, Babeczki jaglane z owocami i rabarbarówką)
3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Udórz (Karp wędzony, Zupa szczawiowa z jajkiem gotowanym na twardo zaciągnięta słodką śmietanką, Gęś nadziewana mięsem i podrobami, młoda kapusta zasmażana z koperkiem i szczypiorkiem, pęczak z porem i selerem naciowym)


SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

1 miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Wł. Morcinka w Katowicach (Śledź w pianie z maślanki z marynowanymi warzywami, chrupiącym chipsem z chleba razowego i sosem musztardowym z miętą, Krem z chrzanu z prażonymi orzechami, jajkiem przepiórczym i oliwą koperkową, Golonka z paloną kaszą gryczaną, karmelizowaną cebulą, brukselką, mini marchewką, żelem z buraka, chipsem z korzenia pietruszki i redukowanym sosem demi glace)
2 miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito w Siemianowicach Śl. (Hekele na musie ogórkowym, Duet zup oberiby i bani, Schab po sztygarsku podany z szałotem śląskim)
3 miejsce: Gryfne Dziołchy z Browarnika, Zespół Szkół nr 7 w Tychach (Gołąbki w rosole z klopsikami (rosół z gołębi), Żeberka cielęce w marynacie miodowo-musztardowej na kapuście kiszonej z kminkiem oraz ziemniakami confit, Różyczka sztrudla jabłkowego podana w pianie cynamonowej z rodzynkami)


PROFESJONALIŚCI:

1 miejsce: Restauracja Kameralna, Hotel Piaskowy z Pszczyny (Krem z bani i papryki/wędzony pstrąg/dymka/pomidor, Sztygar/kluseczki/burak/krupniok/marchew z groszkiem, Szpajza cytrynowa i czekoladowa/porzeczki confit/owoce jagodowe/posypka)
2 miejsce: Bukowa Karczma, Buczkowice (Kasza jaglana , żurawina, śliwowica podbeskidzka, bundz, ostrężyny, orzech laskowy, Kwaśnica na głowiźnie jagnięcej z pierogiem z combra, podwędzanym sianem z pora, Wędzony filet z pstrąga, z wątróbką z pstrąga, boćwinką, bryndzą i pęczakiem aromatyzowany herbatką z pstrąga z lubczykiem)
3 miejsce: Restauracja Hotelu Spa Laskowo (Krupniok, chrupiące jajko, krem z zielonego groszku, Comber z królika, kluski śląskie, marchewka, sos śmietanowy, Kruchy ptyś, jabłko, rabarbar)

11 festiwal

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Pliki do pobrania
Wyświetlenia:  10