Archiwum aktualności
Update date: 12 December 2019

Od kilku lat Śląska Organizacja Turystyczna z zaciekawieniem śledzi trendy związane z kulinariami. Organizując kolejne edycje Festiwalu „Śląskie Smaki” zauważyć można nie tylko wzrost zainteresowania lokalnymi smakami, a nawet masową modę na kulinaria potęgowaną m. in. programami telewizyjnymi. Wielką szansą dla województwa śląskiego jest właśnie turystyka kulinarna, dlatego już od 2010 r. projekt „Śląskie Smaki” stale się rozwija.

more >>
Update date: 5 December 2019

A jak ryba, to oczywiście karp. Karp po śląsku, choć pewnie w całej Polsce przyrządza się go bardzo podobnie. Jest pyszny! Najlepszy przyrządzony tuż przed wigilijną wieczerzą, choć i po kilku dniach je się go z apatytem.

more >>
Update date: 4 December 2019
Author: Agnieszka Łach ŚOT

Zima wielu z nas kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Bez względu na miejsce i region, świętowane jest ono zazwyczaj w rodzinnym gronie. A z czym kojarzą się Święta Bożego Narodzenia? Z ucztowaniem, a tradycja wspólnego biesiadowania jest w województwie śląskim bardzo silna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie - wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski.

more >>
Update date: 2 December 2019

Zaczynamy odliczanie do świąt! By dochować tradycji, a przy okazji się nie przemęczyć, prace w kuchni najlepiej rozłożyć na kilka dni. Skoro mamy już moczkę, dziś przygotujmy... MAKÓWKI.

more >>
Attraction search engine