Dishes
Update date: 14 October 2013

Ajerkuchy z syrem i marmeladom (naleśniki z serem i z dżemem)


Składniki:

  • ok. 30 dkg mąki pszennej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli, tłuszcz do smażenia
  • ½ kg sera mielonego twarogowego (wymieszanego z 1 łyżką cukru)
  • słoik marmolady lub dżemu
  • cukier brązowy i cynamon do posypania

 

Opis przygotowania:

Z jaj, mleka oraz mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodajemy sól, cukier i otręby. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Smarujemy każdy naleśnik marmoladą, układamy pas sera i zawijamy w rulon. Posypujemy cynamonem z cukrem. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ninę i Mirka - gotującą rodzinę z Tarnowskich Gór podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.


Culinary Route "Silesian Tastes"
Częstochowa
Two-storey restaurant tempts with its own beer and exceptional cuisine with well-known regional dishes such as buttermil... More>>
Częstochowa
The restaurant is located in a city centre, in historic cellars of City Hall.
Kroczyce
The restaurant is located in a picturesque area of Krakow-Czestochowa Upland and offers traditional Polish, Jurassic an... More>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Attraction search engine