Dishes
Update date: 16 March 2016

Barszcz biały


Składniki:

  • 400 g kiełbasy białej
  • 1l wody
  • 400 g ziemniaków
  • 0,5 l zakwasu z mąki pszennej
  • 150 ml śmietany 18%
  • 60 g grzybów suszonych
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Wodę zagotować, w niej sparzyć i wyjąć kiełbasę. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać do wody razem z przyprawami. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Gdy ziemniaki zmiękną, dołożyć pokrojoną w talarki kiełbasę i wlać zakwas. Wszystko razem zagotować. Do śmietany dodać odrobinę barszczu, by ją zahartować, połączyć z zupą i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem.

 

Potrawa tradycyjna obszaru Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Culinary Route "Silesian Tastes"
Częstochowa
Two-storey restaurant tempts with its own beer and exceptional cuisine with well-known regional dishes such as buttermil... More>>
Częstochowa
The restaurant is located in a city centre, in historic cellars of City Hall.
Kroczyce
The restaurant is located in a picturesque area of Krakow-Czestochowa Upland and offers traditional Polish, Jurassic an... More>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Attraction search engine