Duszone liście włoskiej kapusty

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 1,5 główki włoskiej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • 80 g smalcu
  • 150 g cebuli
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml bulionu
  • 30 g czosnku
  • liście laurowe
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

 

Opis przygotowania:

Umytą kapustę pokroić na cząstki, usunąć głąb. W rondlu na smalcu zrumienić pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Dodać cząstki kapusty, liście laurowe, sól, pieprz i kminek, wlać bulion i wino, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Odkryć, zredukować nadmiar sosu, usunąć listki laurowe i doprawić sokiem z cytryny.

 

 


Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  122