Hekele na musie ogórkowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 5 płatów śledzia
  • 2 duże cebule
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 3 jajka na twardo
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • zielenina
  • pieczywo
  • śmietanka 30%
  • majonez

 

Opis przygotowania:

Mus musztardowy: ubić śmietankę wymieszać z musztardą, doprawić do smaku. Wszystkie składniki pokroić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć dekoracyjnie na talerzu, ozdobić musem musztardowym.

Potrawa pochodzi z przekazu dziadków uczniów biorących udział w konkursie, są jadane w Siemianowicach Śląskich. Uczniowie wymyślili sposób podania potraw.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych „COGITO” w Siemianowicach Śląskich podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  19