Dzień Kartofla

Miejscowość:
Chorzów

     Górnośląski Park Etnograficzny zaprasza na kolejną imprezę plenerową promującą kulturę i obyczaje Śląska.
Jesienne zajęcia gospodarskie. Pieczenie kartofli w ogniskach i kociołkach, smażenie placków na blasze. Występy zespołów folklorystycznych.

Prezentacja jesiennych prac polowych i gospodarskich, m.in.: wykopków, deptania i kiszenia kapusty. Koncert w ramach projektu „Moniuszko pod strzechy”. Jazz Moniuszko w wykonaniu Kasia Pietrzko Trio.

     Impreza plenerowa pokazująca jesienne zajęcia gospodarskie. Kulinarnie uczestnicy mogą wziąć udział w pieczeniu kartofli w ogniskach i kociołkach, czy smażeniu placków na blasze. Podczas imprezy odbywają się występy zespołów folklorystycznych. W czasie jej trwania przede wszystkim można poznać jesienne prace polowe, takie jak: wykopki, deptanie i kiszenie kapusty (co roku w jednej z zagród zostaje przygotowany kompletny cykl związany z deptaniem i kiszeniem kapusty), łuskanie grochu. Odbywają się również liczne występy folklorystyczne, gry i zabawy.

Wyświetlenia:  46