W skrócie o VII Festiwalu
Data dodania: 4 kwietnia 2016

W skrócie o VII Festiwalu


Tygodnie przygotowań i... już po wszystkim. Zmagania 23 konkursowych drużyn o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka odbyły się w sobotę 26 maja. Festiwalowe jury, jak co roku, stanęło wobec niełatwego zadania. Do konkursu przedstawiono wiele oryginalnych smaków z całego województwa śląskiego.

Ekspertami Śląskich Smaków w kategorii AMATORZY jednogłośnie ogłoszeni zostali członkowie Teamu Rodzinnego z Czarkowa za pyszną roladę z jelenia. Tuż za nimi uplasowały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Wisła Wielka, które przygotowały m.in. pszczyńską kopę w kształcie piłkarskiej piłki. Trzecie miejsce i Brązowy Durszlak przypadły Ninie z Familijom z Tarnowskich Gór - drużyna zachwyciła jury przepyszną zupą z bani, czyli dyni.

W kategorii UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH Złoty Durszlak zdobyli przedstawiciele Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Młodzi kucharscy adepci przygotowali śledziowe trio, zupę z dyni i golonko confit podane na panczkraucie z sosem piwnym. Drugie miejsce, m.in. za przepyszne jaskółcze gniazda, zajął Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu, a trzecie - Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach, której reprezentanci zaserwowali m.in. leguminę z kaszy manny.

W ostatniej kategorii PROFESJONALISTÓW zwyciężyli festiwalowi debiutanci - Restauracja EM z Koziegłów. Kucharze zachwycili jurorskie podniebienia ciastem marchewkowym, tradycyjną kurziną, czyli zupą z pokrzyw i roladą z udka króliczego z sosem, cimorajdą i buraczkami. Drugie miejsce zajęli weterani - Restauracja „Stara Piekarnia" z Pszczyny za wyśmienity strudel z szarą renetą w sosie waniliowym i makowym, a trzecie Hotel Podkowa Wellness&Spa w Siewierzu.

Nagrody w konkursie wręczył wicemarszałek Mariusz Kleszczewski. Wydarzeniu towarzyszyły pokazy sztuki kulinarnej, degustacje, występy kabaretowe i muzyczne. Na zakończenie festiwalu wystąpił Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk".

Impreza odbywała się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Śląskiego. Projekt współfinansowany z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego. Organizatorzy: Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Chorzów. Partnerem był Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku w Chorzowie.

 


Fotoreportaż z festiwalu
  • 1
    - - - - -
  • 2
    - - - - -
  • 3
    - - - - -
  • 4
    - - - - -
  • 5
    - - - - -
  • 6
    - - - - -
  • 7
    - - - - -
  • 8
    - - - - -