Laureci konkursu kulinarnego VII Festiwalu "Śląskie Smaki"
Data dodania: 4 kwietnia 2016

Laureci konkursu kulinarnego VII Festiwalu "Śląskie Smaki"


Festiwalowe jury miało pełne ręce roboty - jak co roku do oceny przedstawiono wiele niesamowitych smaków. Czyje propozycje były najlepsze?

KATEGORIA AMATORÓW:

I miejsce: Team Rodzinny z Czarkowa za Schab wędzony, pasztetową, salceson i chlebRosół z bażanta i wołowiny z makaronem z jaj przepiórczych oraz klopsiki z bażanta i wołowiny oraz Roladę mięsna z jelenia, kluski śląskie białe i ciemne, kapusta biała i czerwona po śląski oraz kompot z dyni

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Wisła Wielka za Kopę pszczyńskąBarszcz na wędzonce z grzankami oraz Płonącą kitę wieprzową, chrupiące kluski ziemniaczane z dipem czosnkowym i młodą kapustkę

III miejsce: Nina z Familijom z Tarnowskich Gór za Makowy maszkyt (deser makowy), Zupę z bani (zupę z dyni) oraz Królika w śmietanie

KATEGORIA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:

I miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach za Śledziowe trio, Zupę z dyni oraz Golonkę confit podana na „pańczkraucie” z sosem piwnym

II miejsce: Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu za Szpajzę, Ajnlauf oraz Jaskółcze gniazda

III miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach za Leguminę z kaszy manny i sosem truskawkowym, Żurek z białą kiełbasą oraz Polędwiczka wieprzowa z grzybami, pęczakiem i modrą kapustą

KATEGORIA PROFESJONALISTÓW:

I miejsce:  Restauracja EM z Koziegłów za Ciasto marchewkowe, Kurzinę oraz Roladę z udka króliczego z sosem, cimorajdą i buraczkami

II miejsce: Restauracja "Stara Piekarnia" z Pszczyny za Strudel z szarą renetą, zatopiony w sosie waniliowym i makowym, podawany z bakaliową mieszanką w glazurze miodowejZupę kapuściana na słodkiej kapuście serwowana z żeberkami cielęcymi i grzanką z hauskyjzą oraz Comber jagnięcy z kozim serem podany na kaszotto z warzywami, w towarzystwie sosów żurawinowego i miętowego

III miejsce: Hotel Podkowa****Wellness&Spa w Siewierzu za Hekele na pieczywie brioche z jajkiem przepiórczym oraz puszystym sosie musztardowymOberibę z ziemniakiem fondant i mieszanką ziół oraz Roladę śląską w wydaniu nowoczesnym z kluską i ziemniakiem rosti na musie z kalafioru i trufli


Fotoreportaż z festiwalu
  • 1
    - - - - -
  • 2
    - - - - -
  • 3
    - - - - -
  • 4
    - - - - -
  • 5
    - - - - -
  • 6
    - - - - -
  • 7
    - - - - -
  • 8
    - - - - -