Składniki:
Karminadle:
Krupy:
Kapusta:
Opis przygotowania:
Mielone mięso, czosnek i cebulę łączymy z czerstwą namoczoną (odciśniętą uprzednio) bułką, jajami i przyprawami i wyrabiamy masę. Każdy kotlecik przed panierowaniem nadziewamy grzybami przesmażonymi na maśle z dodatkiem siekanej pietruszki i przypraw. Smażymy karminadle na złoty kolor.
Kaszę ugotowaną na sypko doprawiamy usmażoną na maśle cebulką, solą i pieprzem. Ugotowana kapusta jest zaprawiona zasmażką na boczku i cebuli z dodatkiem przypraw – dzięki takiemu podaniu kasza nie jest sucha, a całe danie jest zdrowsze.
Potrawa została sporządzona przez Ninę i Mirka - gotującą rodzinę z Tarnowskich Gór podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.