Pikielsznita z ajerkoniakiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 prostokątne spody biszkoptowe (jasny i kakaowy)
  • 40 dag masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml likieru jajecznego jasnego
  • 100 ml likieru jajecznego czekoladowego
  • bakalie
  • polewa czekoladowa

 

Opis przygotowania:

Z proszku budyniowego, mleka i cukru ugotować budyń z dodatkiem laski wanilii. Masło zmiksować dokładnie po czym małymi porcjami dodawać do niego przestudzony budyń nie przerywając mieszania. 

Blaty biszkoptowe smarować ajerkoniakiem (jasne blaty jasnym likierem, ciemne - ciemnym likierem czekoladowym). Blaty biszkoptowe połączyć kremem posypując go bakaliami. Po złożeniu wszystkich części ciasto oblać polewą czekoladową i udekorować bakaliami. Pokroić w plastry (sznity). 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ninę z Familijom z Tarnowskich Gór podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  1381