Kołocz z rabarbarem i posypką

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 kostki drożdży
  • cukier i sół do smaku

Posypka:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki
  • rabarbar pokrojony w kostkę

 

Opis przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę, następnie wyłożyć rabarbar a na niego przygotowaną posypkę.

 

Tradycja wypieku kołocza sięga średniowiecza, kiedy ciasto to było traktowane w sposób szczególny i serwowane na specjalne okoliczności takich jak np. wesela. Pierwsze dokumenty potwierdzające wypiek kołacza na terenie Śląska pochodzą co najmniej z początków XVIII w., zaś pierwsze opowiadania na jego temat znajdują się w materiałach drukowanych z lat 30. XX w.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  1900