Śledziowe hekele

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • musztarda, pieprz do smaku
  • sałata lub szczypior do dekoracji
  • pieczywo

Opis przygotowania:

Matiasy lub filety z 3 śledzi solonych - wymoczonych w mleku - pokroić w drobna kostkę. Jajka ugotowane na twardo pokroić w większa kostkę. Kiszone ogórki średniej wielkości pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie produkty delikatnie wymieszać z 3 łyżkami musztardy delikatesowej (na końcu dodajemy jajka). Dekorujemy i podajemy jak poniżej lub według uznania.

 

Potrawa została sporządzona przez KGW Żenica podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  38