Oberibenzupa (Zupa kalarepowa)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 4 kalarepki
  • 2 l bulionu
  • 1 cebula
  • kilka gałązek lubczyku
  • 5 dkg masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 ziemniaki ugotowane w łupinach
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • przyprawa do zupy do smaku

 

Opis przygotowania: 

Pokrojoną kalarepkę (liście i kulki) gotujemy w bulionie do miękkości. Na maśle szklimy posiekaną cebulkę, robimy zasmażkę i dodajemy do zupy razem z pokrojonymi ziemniakami. Całość doprawiamy do smaku.

Zupę taką czasami gotowano na kościach schabowych z dodatkiem obranego mięsa – wtedy był to tzw. „eintopf” czyli obiad jednogarnkowy.

 

Potrawa została sporządzona przez Ninę i Mirka - gotującą rodzinę z Tarnowskich Gór podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.

Wyświetlenia:  257