Блюда
Дата добавления: 11 июля 2014

Szczawiowa z jajkiem


Składniki:

  • 30 dag dowolnego mięsa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 30 dag liści szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 łyżka maki pszennej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

Ugotować bulion na kościach z pokrojoną włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim. Liście szczawiu opłukać i udusić z masłem i solą. Przetrzeć przez sito lub rozetrzeć blenderem. Do ugotowanego bulionu dodać śmietanę rozrobioną z mąką i kilkoma łyżkami zupy. Dodać szczaw, zagotować, doprawić do smaku.

 

Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie gospodyniom z Pradeł.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Pradlanki” z Pradeł k. Kroczyc podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.


Маршрут кулинарный "Силезские Вкусы"
Częstochowa
Two-storey restaurant tempts with its own beer and exceptional cuisine with well-known regional dishes such as buttermil... Больше>>
Częstochowa
The restaurant is located in a city centre, in historic cellars of City Hall.
Kroczyce
The restaurant is located in a picturesque area of Krakow-Czestochowa Upland and offers traditional Polish, Jurassic an... Больше>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Поиск достопримечательностей