Galercik wieprzowy

Odsłuchaj tekst

Bardzo popularna śląska przekąska - mięso wieprzowe, głównie nóżki w dobrze doprawionej galarecie, podawane z posiekaną cebulą i octem.

Potrawa jest serwowana przez Restaurację Zacisze, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Sprawdzone przepisy:

Umyte mięsa, obrane warzywa (bez kapusty) oraz przyprawy zalać zimną wodą o gotować na małym ogniu, aż ratki będą miękkie. Liście kapusty sparzyć i rozbić lekko tłuczkiem, mięso obrać z kości, wywar przecedzić. Wyłożyć formę folią spożywczą, a następnie liśćmi kapusty. Ułożyć w formie obrane mięso i zalać wywarem. Liście założyć do środka. Całość zwinąć folią i zawinąć. Mocno schłodzić do stężenia. Galaretę podawać pokrojoną w plastry z chanem, octem i cebulą lub same z chlebem.
Opalone, umyte i oskrobane nóżki przerąbać na pół, z golonki wyciąć kość, wszystko włożyć do rondla. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu 3−4 godziny, uzupełniając wodę. Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać włoszczyznę, cebulę z wbitym goździkiem oraz przyprawy. Gotować dalej do miękkości. Wywar odcedzić, przyprawić do smaku roztartym czosnkiem i octem. Ostudzone mięso obrać z kości, pokroić w kostkę, włożyć do wywaru i chwilę gotować, aby wywar się sklarował.
Tradycyjna przystawka przy świętowaniu.

 

Wyświetlenia:  125